Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Η χρήση της αλόη βέρα στη μελισσοκομία

Η Αλοη Βερα είναι χυμώδης, μοιάζει αρκετά με κάκτο, αλλά στην πραγματικότητα ανήκει στην οικογένεια των κρινοειδών και συγγενεύει με το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπαράγγι. Όταν είναι ώριμη, το εσωτερικό ζελέ συλλέγεται, σταθεροποιείται και συσκευάζεται, ώστε να δημιουργηθεί ένα προϊόν που είναι όσο πιο κοντά γίνεται στο ζελέ του φυτού.

Το ζελέ που βρίσκεται στο εσωτερικό του φύλλου της Αλόης μπορεί να ωφελήσει τον άνθρωπο ως πόσιμος χυμός, με πολλά θρεπτικά συστατικά, ενώ μπορεί ακόμα να συνδυαστεί και με άλλα συστατικά, για κρέμες και λοσιόν που χρησιμοποιούνται τοπικά, θρέφουν το δέρμα και βελτιώνουν σημαντικά την ποιότητά του.



 Η αλόη βέρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μελισσοσμήνη σε μορφή σιροπιού με ψεκασμό πάνω στα πλαίσια με πολύ καλά αποτελέσματα. Η ιδιότητα της αλόη βέρα είναι ότι αναπτύσσει το ανοσοποιητικό σύστημα της μέλισσας και την καθιστά πιο ανθεκτική σε κάθε είδους μόλυνση. Όσον αφορά την χρήση της μέσα στην μελισσοτροφή βανίλια έπειτα από έρευνα του Α.Π.Θ ( κ. Θρασυβούλου ) αποδείχθηκε ότι η αποτελεσματικότητα της είναι σχεδόν μηδενική διότι η ζάχαρη για την παρασκευή της βανίλιας βράζει περίπου στους 117 με 118 βαθμούς Κελσίου με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει ο χυμός Aloe Vera Gel με περιεκτικότητα 90 τις εκατό σε χυμό και 10 τις εκατό σε μέλι χωρίς συντηρητικά.




                            ΜΕΛΙΣΣΕΣ & ΑΛΟΗ ΒΕΡΑ - Αποτελέσματα δημιουργίας παραφυάδων





Ξεκινώντας το Μάιο 2010 με 50 παραφυάδες με πληθυσμό 4-6 πλαισίων εκ των οποίων 6 είχαν προσβληθεί απο Ασκοσφαίρωση, μετά τις απόλυτα επιτυχημένες παρεμβάσεις πού έγιναν με τα προϊόντα Αλόης Βέρα, προχώρησα σε διαίρεση και έκανα 20 νέες κυψέλες (παρά το προχωρημένο της εποχής και τις πάρα πολύ υψηλές επικρατούσες συνθήκες) και με συνεχείς εφαρμογές των προϊόντων η εξέλιξή τους ήταν και παραμένει εκπληκτική.
Αναλυτικά θα ήθελα να σε πληροφορήσω  για την  εξέλιξη αυτών των παραφυάδων πού έχει ως εξής:


-Στις 14 Αυγούστου έκοψα τις 20 παραφυάδες.
-Ξεκινώντας το κόψιμο των παραφυάδων  οι 4 αρχικές  περιελάμβαναν 2 πλαίσια με γύρη-μέλια,1 πλαίσιο με γόνο ημέρας, και 1-2 πλαίσια με σφραγισμένο γόνο (χωρίς να ξέρω σε ποιά κυψέλη άφηνα τη βασίλισσα).
-Γνωρίζοντας όμως ότι οι παραφυάδες πρέπει να κόβονται μικρές, σκέφτηκα να διαιρέσω τα  υπόλοιπα μελίσσια ακριβώς στη μέση για το λόγο ότι δεν έχω την εμπειρία ανεύρεσης της μάννας. Εφήρμοσα  λοιπόν στη συνέχεια την διαίρεση χωρίς ανεύρεση της βασίλισσας σε 16 ακόμα  κυψέλες με ισομερή κατανομή των αποθεμάτων που υπήρχαν εκείνη τη χρονική στιγμή και δίκαιη <<σαν άνθρωπος>> διαίρεση του πληθυσμού μη λαμβάνοντας υπόψη (από άγνοια) τις συλλέκτριες  που υπήρχαν έξω για συλλογή.
Έτσι λοιπόν οι υπόλοιπες 16 παραφυάδες περιελάμβαναν η κάθε μία 3-4 πλαίσια με γόνο (από τα οποία το ένα τουλάχιστον είχε γόνο ημέρας) και 3-4 με γύρη-μέλι.
Μετέφερα μακριά την ίδια ημέρα (14 Αυγούστου) τις 20 νέες κυψέλες  και άρχισα τις τροφοδοσίες στις 20 μητρικές κυψέλες και στις 20 νέες  με 400 γραμμάρια σιρόπι (νερό-Ζάχαρη 1/1/) στο οποίο πρόσθεσα  την προτεινόμενη δοσολογία από Χυμό και τις ταμπλέτες των άλλων σκευασμάτων.
-Στις 18 Αυγούστου τροφοδότησα ξανά με 400 γραμμάρια σιρόπι (νερό-ζάχαρι 1/1) στο οποίο πρόσθεσα Χυμό αλόης και ταμπλέτες των άλλων σκευασμάτων.
 -Στις 21 Αυγούστου, όταν έκανα έλεγχο για ύπαρξη βασιλοκελιών και μαρκάρισμα των ορφανών κυψελών διαπίστωσα ότι ο αριθμός των βασιλοκελιών ήταν αναρίθμητος. Ο αριθμός των αρχικά εκκολαπτόμενων βασιλισσών ξεπερνούσε τις 25-30 σε κάθε παραφυάδα,καθώς επίσης ότι στις απομακρυνθείσες κυψέλες από την αρχική τοποθεσία υπήρχαν 13 κυψέλες με τη βασίλισσα και 7 κυψέλες ορφανές.
-Ζήτησα τη συμβουλή φίλου για τον παραπέρα χειρισμό και στις 22 Αυγούστου άφησα 3-4 βασιλοκελιά σε κάθε παραφυάδα καταστρέφοντας τα υπόλοιπα και την ίδια ημέρα τροφοδότησα ξανά με 400 γραμμάρια σιρόπι (νερό-ζάχαρι 1/1) αφού πρόσθεσα πάλι χυμό αλόης και ταμπλέτες σε άλλα σκευάσματα. 
-28 Αυγούστου μετακίνησα τις 7 κυψέλες που είχαν βασίλισσες από την αρχική τοποθεσία γιατί διαπίστωσα την ύπαρξη μεγάλου αριθμού σερσεγκιών (σκούρκων)  και  οι 13 παραφυάδες παρέμειναν στο βουνό γιατί όπως πάλι με συμβούλευσε φίλος έπρεπε να μην μετακινηθούν για 2-3 ημέρες ακόμα μέχρι την εκκόλαψη των βασιλισσών.
-01 Σεπτεμβρίου .Απομάκρυνα  και τις 13 παραφυάδες, αναγκαστικά, την 19η ημέρα από τη δημιουργία τους γιατί ο αριθμός των σερσεγκιών μεγάλωνε συνεχώς.
-09 Σεπτεμβρίου (τη 25η ημέρα από το κόψιμο) τροφοδότησα άλλη μία φορά με 250 γραμμάρια σιρόπι (Νερό-Μέλι) , όπως πρότεινες  με την προσθήκη Χυμού και ταμπλετών των άλλων σκευασμάτων.
-13 Σεπτεμβρίου (30η ημέρα από το κόψιμο) τροφοδότησα ξανά με 250 γραμμάρια σιρόπι (Νερό - Μέλι) αφού πρόσθεσα πάλι χυμό αλόης και άλλα σκευάσματα.
-14 Σεπτεμβρίου (31η ημέρα από το κόψιμο). Διαπίστωσα την ύπαρξη  λίγου γόνου ημέρας σε 15 από τις 20 παραφυάδες.
Συμπερασματικά στις 7 παραφυάδες που μετέφερα τη στιγμή της δημιουργίας τους η επιτυχία ήταν 100% (7 βασίλισσες εκκολάφθηκαν, γονιμοποιήθηκαν και γέννησαν7).
Στις 13 παραφυάδες που μετέφερα τη 18η ημέρα (01 Σεπτεμβρίου) η επιτυχία ήταν 61,5% (8 βασίλισσες εκκολάφτηκαν, γονιμοποιήθηκαν και γέννησαν). Στο σύνολο η επιτυχία ήταν 75% (15 στις 20).
Το ποσοστό αποτυχίας ενδεχομένως να οφείλεται στη αναγκαστική μετακίνησή τους τη 18η ημέρα και στο διάστημα των 3,5 ημερών πού μεσολάβησε από την εκκόλαψη των βασιλισσών προφανώς πολλές συνελήφθηκαν από τα σερσέγκια κατά την αρχική γαμήλια πτήση. (Η μεγάλη μου στενοχώρια είναι ότι μάλλον πεθάνανε παρθένες!!!).
Βέβαια για μένα η επιτυχία ήταν μη αναμενόμενη γιατί οι γνώσεις μου του πολλαπλασιασμού των μελισσιών μέχρι τώρα περιορίζονταν μόνο στη φυσική σμηνουργία, επομένως είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος.
Στις 5 ορφανές εισήγαγα την Πρασκευή 17 Σεπτεμβρίου γονιμοποιημένες βασίλισσες που  παρέλαβα από βασιλοτρόφο και θα συνεχίσω και σε αυτές τις εφαρμογές με τα προϊόντα Αλόης Βέρα, αμέσως μετά την πρώτη τους γέννα.

Φτάνοντας λοιπόν στο <<δια ταύτα>>  η κατάσταση του μελισσοκομείου μου έχει ως εξής:
Τον Μάιο ο στόχος μου ήταν ο στόχος μου ήταν να διατηρήσω στη ζωή τις 30 κυψέλες και να 8αρίσουν-9αρίσουν άντε να 10ρίσουν,  με τις νωθρές και άρρωστες μέλισσες που περιείχαν.
Σήμερα 23 Σεπτεμβρίου βρίσκομαι με 50 κυψέλες. Σε όλες τις κυψέλες τα μέλια και οι γύρες είναι αρκετές.
Στις αρχικές κυψέλες ο γόνος είναι 3-4 πλαίσια στην κάθε μία.
Σχεδιάζω την αφαίρεση ποσότητας μελιών για ξεμπλοκάρισμα της γονοφωλιάς και τη  μεταφορά τους σε φθινοπωρινό ρείκι (σουσούρα) και κουμαριά εφόσον το ρείκι ανθίσει.
Όσο για τις βασίλισσες που βγήκαν, αρχικά που έκανα έλεγχο για ύπαρξη γόνου ημέρας (την 31η ημέρα δηλαδή στις 14/09/2010) ο γόνος μου φάνηκε πολύ λίγος, αυτή όμως τη στιγμή ο γόνος σε όλες τις παραφυάδες καλύπτει 2-3-4 πλαίσια. Είναι γόνος συμπαγής και καθαρός.
Διστακτικά τοποθετώ ανάμεσα στα πλαίσια με γόνο καθαρά κτισμένα πλαίσια και σε επόμενη επίσκεψη διαπιστώνω να είναι καλυμμένα με γόνο ημέρας.
Σκέπτομαι για την ανάπτυξη των παραφυάδων να αφαιρέσω κτισμένα πλαίσια από τα μητρικές και όσες κυψέλες δεν διαίρεσα για να αυξηθούν σε πληθυσμό είμαι όμως επιφυλακτικός γιατί εδώ όταν  αρχίσουν οι βροχές από τώρα θα σταματήσουν την άνοιξη. Είμαι σε αναμονή και επιφυλακή.
Σκοπεύω να τοποθετήσω τώρα πατώματα σε 50 κυψέλες με μέλισσες που σφύζουν από ζωή. Μήπως είμαι άπληστος;;;;;;;;;;;;;
Άσε πού τρως τσιμπιά από μία μέλισσα τώρα και νομίζεις ότι σε τσιμπήσανε 10 σφήγκες .
(Θα ήθελα να επισημάνω ότι από τις 20 κυψέλες που διήρεσα οι 4 ήταν από εκείνες που αρχικά παρουσίαζαν ασκοσφαίρωση.Δυστυχώς δεν τις είχα μαρκάρει.Με τη μετακίνηση  δεν γνωρίζω ποιές ακριβώς ήταν.Λογικά για αυτές και για τις παραφυάδες τους  θα έχω αποδείξεις ή έστω ενδείξεις από τη χρήση της αλόης την Άνοιξη.....[++++Αυτή η παράγραφος για την ιστορία και επέτρεψέ μου για δικά μου συμπεράσματα.++++].Το ότι δεν προχώρησα στη δημιουργία παραφυάδων από τις υπόλοιπες 10 κυψέλες ο λόγος δεν είναι άλλος παρά μόνο η υπερβολική θερμοκρασία της 14ης Αυγούστου.Σφράγιζα την κυψέλη κάθε παραφυάδας  που έκοβα την ίδια στιγμή  και δεδομένου ότι έπρεπε να διανύσω περίπου 40 χιλιόμετρα για τη νέα τοποθεσία μεταφοράς τους στις 2,30 ώρα το μεσημέρι φοβήθηκα την υπερθέρμανση και δεν συνέχισα....     

Η τιμή του χυμού αλόη βέρα είναι 16 ευρώ το λίτρο.
ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΑΠΡΙΛΙΟΥ 14 ΕΥΡΩ ΤΟ ΛΙΤΡΟ.





Για πληροφορίες και παραγγελίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα.
ΚΙΝ.6989154594
ΣΤΑΘ.2431039316
E-MAIL.billeventis@yahoo.gr, billeventis@google.gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου